Designa en webbplats som denna med WordPress.com
Kom igång

Sofokles och Börspsykologi

Jag tänkte skriva några rader om Cristofer Anderssons nya bok Börspsykologi – så blir du en bättre investerare. Och det första man tänker när någon relativt börsfärsk får för sig att skriva en bok, är att denne inte har så värst mycket att bidra med – helt fel! Jag har sett ganska mycket negativa kommentarer kring detta på Twitter och liknande plattformar, vad gäller flera av våra svenska ekonomiförfattare. Jag tycker personligen att alla sätt att försöka sprida kunskap och hjälpa till är välkomna. Men i Cristofers fall, som (no offence) är ganska färsk när det kommer till investeringar, förlitar han sig på fakta snarare än försöker basunera ut sina egna teorier. Cristofer har tagit på sig rollen av att samla ihop en mängd kritiska punkter på ämnet, och paketera dessa i ett lättsmält format.

Själva tänket kring behavioral finance, eller beteendeekonomi, är ju nästan lika gammalt som tänket kring investeringar egentligen. Men det känns som att det blir populärare för varje år att prata om tankefällorna på börsen. Vi fightas i princip varje dag mot våra egna hjärnor, och det är inte förrän vi lär känna oss själva som vi kan utvecklas som investerare. Riskbenägenhet (tolerans för osäkerhet? tolerans för volatilitet?) och emotionell påverkan vid förlust/vinst är två vanliga exempel på saker man måste jobba med.

Det finns hundratals böcker på temat, varav jag läst ett par sedan innan. Överlägset mest känd är ju Thinking, Fast and Slow av Daniel Kahneman. En bok som är väldigt bred, den behandlar mer än bara de ekonomiska bitarna av beteendevetenskap – och tog väl världen lite med storm när den kom ut 2011. En bok som alla definitivt borde läsa, Cristofer hänvisar till Kahneman flera gånger. Och upptill denna måste man läsa Michael Lewis fantastiska bok om Daniel Kahnemans och Amos Tverskys relation och karriär – The Undoing Project.


Utöver dessa två så måste jag passa på att nämna Elin Helanders bok Hjärnkoll på pengarna – få råd med dina drömmar, som är en ren ekonomibok med inriktning tankefällor. Vill minnas att den behandlar främst köpbeteenden kopplat mot sparande och privatekonomi, men även lite kring investeringar. En annan svensk bok på temat är Arvid Jansons & Niklas Laninge bok Beslutsfällan – Genomskåda psykologin som styr dina val. Denna bok tyckte jag väldigt mycket om. Den tar ett lite bredare grepp än Elin, och fokuserar mycket på marknadsföring och samhällsnormer – allt kopplat mot vårt beteende. Även Jonas Bernhardsson tar i ett kapitel upp psykologi i sin fantastiska (och breda) bok Investeraren – Allt du behöver veta om finansmarknaden, som alla borde läsa. Men nu till Cristofers bok..

Jag har blivit ombedd att vara 100% konstruktiv och ärlig i min recension av boken, och därför kommer jag att framhäva ett par negativa punkter (för mig personligen) ihop med vad jag finner positivt.

Och en sak som är negativ är att innehållet i mångt och mycket är ”gammal skåpmat”, vilket ju i och för sig snarare har med mig att göra, då jag redan läst en hel del på ämnet. Dock var det ett par kapitel jag tyckte riktigt mycket om, med koncept jag inte stött på innan – stort plus! Sedan presenteras allting väldigt pedagogiskt och är snyggt formulerat. Nästan överpedagogiskt ibland (det märks verkligen att Cristofer är lärare, på sättet han förklarar. Obs! på ett positivt sätt), vilket passar perfekt första gången man läser om exempelvis confirmation bias.

Karaktärerna vi får följa, Kajsa och Nicklas, och deras verklighetstrogna exempel i boken gör att koncepten är enkla att ta till sig – perfekt för någon ny, men upplevs lite upprepande i de kapitel man redan greppat konceptet. Dock är i princip varenda bok som vill hamra in ett budskap ganska upprepande, det är nog helt rätt approach för att få informationen att faktiskt fastna. Så som ny på ämnet är nog boken helt suverän, kanske den mest pedagogiska jag läst inom psykologi som bara rör börsen/investeringar (Den enda på svenska?). Och som jag skrev innan är de andra svenska böckerna lite bredare, när Cristofer istället zoomar in på investeringar – också ett plus i mina ögon.

Boken är också fylld med fantastiska citat från alla möjliga håll, och har massor av trevliga referenser från historien i varje kapitel. Detta citat av Shakespeare är det första som möter dig när du slår upp boken, och är kanske det mest tänkvärda av dem alla. Jag tycker det citatet sätter fingret på allt som boken vill säga – Du har ett stort övertag om du tidigt kan inse att du är en fool. Du kommer göra misstag, du är programmerad för att begå misstag – men se till att vara vaksam nog att kunna rätta till dessa i tid.

Så, sammanfattningsvis:
Boken är snyggt utformad, väldigt välformulerad och helt klart mycket läsvärd även om du som jag tycker dig läst relativt mycket på ämnet. Den lämpar sig kanske i första hand till de som inte känner till något alls om detta, men är nyfiken på vilka fallgropar vi enkelt hamnar i mentalt när vi investerar på börsen. Jag har faktiskt rekommenderat den till alla börsnykomlingar i min närhet, ihop med Investeraren – Då jag tycker psykologin är väldigt viktig att försöka få med sig tidigt i ”karriären”, vilket jag själv inte hade. Jag kämpar ju såklart med bl.a confirmation bias och skotomisation fortfarande, men vill tro att jag blivit bättre ju mer jag lärt mig.

Jag vill också passa på att tacka Cristofer för att jag fick recensera (om nu detta räknas som en recension, jag är tveksam) boken, hoppas att jag inte var allt för hård. Jag kan verkligen, i framtiden, se dig skriva en spännande nonfiction-bok om valfritt skeende i börsvärlden – kanske om ett specifikt bolags uppgång och fall, eller om någon unik företagsledares karriär. Men oavsett vad, så hoppas jag du skriver mer kring börsen och investeringar i bokform. Tack!

”Det bor en Pinocchio i oss alla, en marionett som reagerar på ett förutsägbart sätt även om vi tror oss vara rationella och fritt tänkande varelser. Hundratals experiment inom olika områden visar att vi ofta är mästare på att manipulera oss själva för att undvika obehagskänslor.”

Ur kapitel 5, om kognitiv dissonans
Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: