Designa en webbplats som denna med WordPress.com
Kom igång

Uppdatering: innehav

Som jag under en längre tid skrivit på Twitter är mitt mål att banta ner antalet innehav i väskan. Under nyårsuppdateringen här på bloggen hade jag 30st varav ganska många var relativt små, och jag har under årets första månad skalat ned ytterligare. Det är inget dramatiskt som lett till att jag gjort mig av med ~10st, utan bara en prioriteringsfråga. Men det blir allt svårare att välja bort bolag nu, så jag har delvis använt rapporter (Enea, Lifco bl.a) som anledning att hugga på svaghet, även om jag gillar alla bolag som fanns i portföljen per 31 dec (och fler därtill…). Och är det någon som undrar hur jag motiverar att ha kvar bolag X framför bolag Y kan ni väl hojta i DM på Twitter.

Försöker behålla större kvalitetsbolag, mellanstora (gärna) lönsamma tillväxtbolag i kombination med lite mindre högpotential-bet (T.ex Genovis och Glycorex). Det stämmer ju inte exakt, men jag försöker att ha exponering i paritet med conviction så mycket det går. Den stora andelen kassa grundar sig i att nästan allt känns väldigt stretchat idag, i kombination med att jag nyligen flippat ut eller minskat innehav (Bl.a Garo då jag inte vill åka på ännu en kalldusch på rapport, aktien handlas väldigt dyrt just nu med tanke på hur svagt förra kvartalet kom in. Jag avvaktar helt enkelt mer data från rapporten och/eller bättre prislapp). Men överlag en väldigt högt värderad portfölj på traditionella multiplar , helt klart – men med en ljus framtid och stark underliggande tillväxt.

Bolaget som sticker ut mest är väl Instalco, som dessutom viktar tyngst (av förklarliga skäl dock, prislappen är väldigt attraktiv), men det tickar väldigt många boxar för mig och är i en snarlik bransch min egen. En bransch jag faktiskt förstår på riktigt, jämfört med medtech och avancerad cybersäkerhet som jag till hundra procent läst mig till. Har också noterat att många duktiga på Twitter, långt om länge, fått upp ögonen för bolaget nu. Analysen från Erik Penser Bank som nyligen satt börjat täcka + köpreka bolaget ger bra överblick för den som är intresserad.

Det enda nya innehavet på länge är CoStar Group, som känns extremt intressant trots den skyhöga prislappen. Se min Twitter-tråd om bolaget för mer info.“With all of the data and analytical tools at our disposal, you would not expect this, but a substantial proportion of business and investment decisions are still based on the average. I see investors and analysts contending that a stock is cheap because it trades at a PE that is lower than the sector average or that a company has too much debt because its debt ratio is higher than the average for the market. The average is not only a poor central measure on which to focus in distributions that are not symmetric, but it strikes me as a waste to not use the rest of the data.”
― Aswath Damodaran

Annons

2 reaktioner till “Uppdatering: innehav

  1. Hej!
    Jag är både ett snäpp i ålder och i tankesätt efter dig och strävar efter att ha samma portföljkoncentration som dig någon gång framöver. Problemet jag har är att jag kan motivera varje aktie jag har på något sätt, men har väldigt svårt veta vilka jag tror mest på. Egentligen så skulle jag bara kunna välja ett antal o köra på dom, men jag har svårt för den psykologiska delen, dvs att jag är rädd att bli besviken/förbannad på mig själv att jag ”sållar” bort vinnare. Har du något tips på hur du kom fram till dina aktier som du valde att behålla?

    Gilla

    1. Man måste helt enkelt träna på att bli kräsen. Testa att göra checklistor där du går igenom värdering, tillväxt, lönsamhet, affärsmodell, bransch, ägarstruktur, marknadsposition etc var för sig och låter bolagen samla ihop poäng. Bolagen med högst poäng är de som tickar flest boxar och borde få stanna. Tvivlar stort på att alla dina bolag får samma poäng. Man blir också förvånad ibland över vilka bolag som hamnar högst 🙂

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: