Designa en webbplats som denna med WordPress.com
Kom igång

Portföljgenomgång

Jag tänkte köra en liten kort kommentar kring varje portföljbolag och hur jag ser på caset framåt. Tar generellt alltid längre positioner, men tycker jag mig se möjligheter 1-2 kvartal framåt så hugger jag ibland på detta. Och längre positioner innebär inte buy and forget, utan jag följer utvecklingen noga och är inte rädd för att byta ut bolag jag inte är nöjd med. Listan nedan blir efter portföljstorlek atm.

Det jag letar efter primärt är bolag som har något eller flera av följande attribut: a) En produkt som rider på underliggande trender, t.ex digitalisering, hälsovård, miljöfokus b) Stark tillväxt i form av t.ex user base, omsättning, kundanskaffning c) Stark lönsamhetstrend dvs ihållande eller gärna stigande RoIs/marginaler d) Moats eller mycket starka konkurrensfördelar; det kan vara en sticky produkt, duktigt management, ett starkt varumärke lokalt som globalt, skalfördelar i affärsmodellen jämfört konkurrenterna, patenterade produkter, eller en nätverkseffekt m.m.


Insplorion har jag följt sedan ~2016 någon gång under peaken (~40kr), och under tiden som bolaget utvecklats fantastiskt (samarbeten med stora namn som Littelfuse, ABB via SynerLeap, CEVT dvs Geely och Volvo och nu senast PowerCell), patent som gått igenom, en försäljning av sina instrument som faktiskt mer än dubblerats osv så har aktien gått åt rakt motsatt håll. Inte konstigt när bolaget tecknade ett death spiral-avtal som jag dumt nog sittfläskade mig igenom. Men det kapitlet är avslutat, man använde de kapitalet man behövde och lärde sig en läxa. I somras tog man in mer pengar, men via en företrädesemission. Jag tecknade fullt och sedan dess (samtidigt skrev jag blogginlägget om bolaget, på ‘botten’) har aktien gått nästan +170%. 2020 kan bli otroligt intressant om man får igång försäljningen för luftsensorn och eventuellt signar något licensavtal rörande batteri- eller vätgassensorn (just nu världens snabbaste). Det jag saknar är en rutinerad storägare med erfarenhet av teknikindustrin, som styr och ställer lite plus kan motverka ett eventuellt uppköpsbud. Största innehav idag tack vare utvecklingen på kort tid, men än är jag bekväm med storleken relativt resten.

Ett av portföljbolagen som gått allra bäst i år (av de jag ägt sedan innan nyår 2019) är Evolution Gaming, samtidigt som skepsisen kring bolaget ökat markant i ankdammen Fintwit. Jag tycker det är tröttsamt att ge sig in i EVO-debatten, eftersom den har två sidor som inte lyssnar på varandra. SJÄLVKLART har ett bolag i den här klassen, med enorma marginaler som dessutom växer varje kvartal, konkurrenter som jobbar dygnet runt för att ta en bit av kakan. Men varför ska man gå händelserna i förväg? Än finns inga tecken på avmattning, och jag tänker inte sälja innan något barkar åt fel håll. Har skalat lite på toppen dock, efter en sånär ostoppbar uppgång på ~50% senaste tiden, för att pytsa in i annat. NetEnt är inget hot överhuvudtaget än i min bok, vi får se 2020 om det ‘turnaroundcaset’ blir verklighet på EVOs bekostnad. I think not.

Instalco hittade jag relativt tidigt i bolagets börsresa, jag tror aktien stod i knappt ~60kr när jag fick upp ögonen för tillväxtresan som prisades till P/E 12-14. Det man får se upp med i dessa extremt tillväxtdrivna compounder-casen är att den organiska tillväxten hänger med och att man inte köper upp vad som helst för omsättningens skull. Men än är organiska i toppklass och bolagen man förvärvar verkar vara lokalt mycket starka, lagom stora, bolag som får sköta sig själva. Jag följer gärna med under 2020 också om man sköter sig lika bra då, även om bolaget i sig egentligen är lite utanför mina kriterier.

Match Group är ett av de casen jag är mest bullish på inför 2020, speciellt nu när IAC officiellt bestämt sig för att släppa bolaget (de äger idag +80%). Uppköp är inget man skall spekulera i kanske, men jag blir inte förvånad om Facebook lägger ett bud när IAC är ute, men det hänger väl lite på hur bra deras Facebook Dating levererar. Det har visat sig historiskt att det är svårt för FB att helt kopiera konkurrenter, och det är enklare att köpa upp dem. Men bud eller inte så rider bolaget på en av de starkaste digitala trenderna globalt, med den just nu största user basen. De har massor av mindre bets utöver Tinder och Match.com också såklart plus ett kassaflöde kraftigt nog att köpa fler startups. Ett av bolagen jag ökat mest i under senaste tiden. Bumble (Blackstone) och FB är väl största hoten.

Spotify är nog det mest kontroversiella bolaget i väskan, och jag förstår kritiken. Jag förstår att Apple, Amazon, Tencent och Alphabet har mer pengar än Spotify, och kan försöka blöda ut dem. Men faktum är att det kostar satan med lincenser, och jag vet inte om någon av jättarna tycker det är värt den risken så länge Spotify visar sig såhär motståndskraftig. Jag tror att de i första hand måste försöka vinna på tekniska grunder. Att ge ut musiken gratis tillräckligt länge att Spotify (35-40% market share globalt) självdör blir nog en tuff ekvation att försvara, hur mycket pengar man än har i kassan. De andra bolagen verkar inte ha alls samma vision heller, det är därför jag tror på Spotify framför konkurrenterna. Spotify vill ha en two-sided-marketplace och agera mötesplats för kreatörer och konsumenter, snarare än att bara erbjuda ett ljudbibliotek för folk att abonnera på. Independent-trenden hos skapare är stark, Frank Ocean, Chance The Rapper, Radiohead mfl släpper idag musik själva, så skivbolagens maktfaktor minskar mer och mer. Jag får nog sammanfatta detta längre någon gång, men tills dess får kvartalsrapporterna tala. 2020 blir väldigt spännande för Spotify, speciellt efter VD-ordet i Q3an där Daniel gav både Apple och Amazon en känga.

Enea är ett missförstått fd konsultbolag beroende av få storkunder, som numera är ett renodlat mjukvarubolag. Handlas fortfarande till låga multiplar trots att aktiekursen ~dubblerats i år. Teknikhöjden är svår att avgöra, men de rider mycket på 5G-utrullning, cybersäkerhet och digitaliseringen i allmänhet, och verkar duktiga på förvärv. EV/EBIT 14ttm känns fortfarande attraktivt i mina ögon, en ökning ligger nära till hands.

Lifco behöver väl inte förklaras. Kvalitetscompounder som levererat länge, och fortsätter göra det. Nackdelen just nu är att bolaget blivit väldigt dyrt (Allt annat av stabilare karaktär också förvisso), och jag vet inte hur jag ska göra. Vill inte öka just nu, är nog snarare inne på att skala ner tillfälligt… men samtidigt föder styrka mer styrka, så eventuellt glider jag bara med ett tag till. Fantastiskt fint bolag oavsett, som jag gärna äger många år till.

Fortinet är ett bolag som jag pratat om ganska länge, men som först på slutet har värderats upp på riktigt. Köpte på mig ganska mycket tidigare i år och har blivit mer och mer bullish för varje rapport under resans gång – men just nu är aktien ganska dyr. Detta kan dock ändra sig snabbt då marginalresan i Fortinet är i full blom. Stort och välkänt bolag som varit med i över 20 år, med enorm underliggande tillväxt att lapa i sig.

Garo har också varit ganska baissat senaste tiden, och det med all rätt. Aktien har blivit väldigt dyr i och med ESG-trender och rebrandingen mot ett emobility-case plus att senaste rapporten faktiskt var ganska svag. Jag ökar inte på dessa nivåerna nu, utan vill se att emobility växlar upp igen i nästa rapport, annars ser jag det nog lite som att bolaget stött på någon typ av flaskhals eller att konkurrenter börjat komma ikapp. Jag tycker/tror dock att de har ett väldigt attraktivt erbjudande (främst i Norden) fortfarande, och resterande affärsben lär även dem behövas i omställningen mot grön energi och elektrifiering. Småländsk kvalitet! Utrullningen i UK kan eventuellt bli riktigt bra också.

24SevenOffice är också ganska missförstått tycker jag, trots extremt föredömligt rapporterande och utbildande kring SaaS-modellen (aka hängmattan).. Och det indikativa budet på 19,90kr som handelsstoppade aktien gjorde mig bara ännu mer bullish. Alltså när ledningen direkt i PM uttryckte ett missnöje med budnivån. Och med 57% av NEJ-rösterna hos VD och ordförande (bia R-Venture) så är det inte konstigt att budet drogs tillbaka samma dag. Det spekulerades i att budet skulle vara fejk, men det tycker jag är tramsigt. Spotlight sade sig fått veta vem budgivaren var och att de efter detta släppte på handeln igen. Att aktien handlas under budnivån (tillika miljarden i market cap) är också lite anmärkningsvärt, och jag har svårt att se den under 20kr om nästa rapport kommer in fint. Staale sade att bolaget kommer börja gå b/e i Sverige under 2020, vilket antagligen kommer gynna aktien då folk varit rädda för emission och dyl. Mycket intressant 2020.

NIBE befinner sig i ungefär samma situation som Lifco gällande värderingen och synen på bolaget. Uthållig kvalitetstillväxt som jag gärna äger länge, men blivit lite skrämd av uppvärderingen i år och vet inte hur jag skall agera framåt.

ChemoMetec är nog ett av de mer komplicerade casen jag äger, produktmässigt, men hittills har affären varit extremt lönsam. Och väljer man att tro på vad bolaget kommunicerar så är efterfrågan och marknadspositionen minst sagt starki många år framöver. Ett av Nordens häftigaste hälsovårdsbolag tycker jag, och vågar man drömma lite så skulle börsvärdet lätt kunna vara 10mdDKK om ett par år om allt löper på. Men alltid viktigt att dra öronen till sig i dessa casen, där man som utomstående är helt lost på konkurrensfördelar och teknikrisker. Verkligen dyrt idag, men CHEMM kommer inte bli billigt på många, många år om allt rullar på.

Alphabet behöver jag nog inte kommentera nämnvärt, denna korgen av sprängstoff känns svår att leva utan som investerare. Ordentlig konglomeratrabatt och antitrust-tryck på aktiekursen, och en uppstyckning lär nog ske vad det lider. Portföljen med startups är en bra krydda ovanpå alla lönsamma ben också. Tråkig att äga kanske med tanke på storleken och skepsisen, men ser det lite som ett safe bet i väskan.

CyberArk Software är ett mindre, mycket mer nischat, bet på cybersecurity-trenden. Ser definitivt dyrt ut på multiplar idag, och har haft det lite kämpigt kursmässigt sedan i juli. Men fundamentalt har bolaget levererat riktigt fin kvalitetstillväxt länge, med 120musd i fritt kassaflöde senaste tolv månaderna. P/S 10 eller EV/EBIT 56 idag, men denna typen av bolag ska inte vara billiga. Ökade senast sub $100 i oktober.

Medistim var jag lite sen på tyvärr, men med ett market cap på 3.5mdNOK och en monopolliknande ställning (som det ser ut nu, så vitt jag vet) är bolaget väldigt litet fortfarande. Kollar man på marginaltrenden i bolaget, ihop med tillväxten och TAM, så känns EV/EBIT 35 knappast magstarkt. Kommer nog öka inom kort här, och ser mycket fram emot 2020. Men jag är medveten om att min produktkännedom är nära på noll här.

Cellink är lite tidigare i sin utveckling, men ser ut att bli ett väldigt intressant case framåt. Växer mycket kraftigt (+130-140% 2019) och kommer inte ha lönsamhet i fokus, men det känns som en resa att haka på ‘tidigt’ ändå. Lite mindre market cap än Medistim, men värderas till nästan 20x sales (MEDI ~9) – så det prisas in kraftig tillväxt framåt, minst sagt. Hade lite tur med tajmingen här, började köpa på 280kr och kort efteråt kom Carnegie med en köprek med RK 340kr, där handlas den idag. Att VD äger nästan 40% av rösterna är trevligt också. Hög risk, hög reward – 2020 kan bli ett fantastiskt år, eller ett skitår, men jag tycker det känns intressant.

Minsta caset inom cybersecurity är relativt nynoterade Ping Identity, som också är ganska nischade (eID bl.a). De har funnits i ~20 år och har en stabil kundbas med återkommande intäkter (ARR+23% Q3). Värderades nyligen något under peers men har stigit en del på kort tid, nu P/S ~10 men växer trots allt 45-50% YoY i år. Under 2mdUSD i market cap också, så de växer från relativt låga nivåer. Blir intressant att följa, och är glad att de inte noterades på monster-multipel som Crowdstrike (+50x sales ett tag).

Shopify kan jag omöjligt försvara värderingsmässigt just nu, men det bolaget håller på att göra med ehandel är fantastiskt häftigt. Lite på samma tema som mycket annat inom digitalisering så står Shopify för revolutionen emot stora dominerande handelsplattformar (Amazon, AliExpress, Yandex mfl) och deras makt i värdekedjan. Storyn i Shopify är ju att varje merchant (bolag, privatperson, organisation) ska under egen regi, smärtfritt för både konsument och säljare, kunna ha en egen försäljningskanal. Detta kommer såklart vara outhärdligt i många branscher, då vissa varor fungerar bra att köpa ihop med andras varor på t.ex Amazon osv. Det kommer alltid behövas digitala gallerior där man kan shoppa allt på samma plats, men det finns miljontals varor som lika gärna kunde sålts ‘självständigt’ via en Shopify-plattform. Funderar mycket över om det verkligen är värt att äga Shopify här uppe, men samtidigt ser jag ett betydligt mycket större bolag längre fram om allt går vägen… Går in i 2020 med skräckblandad förtjusning, med aktien på ATH.

Ferroamp har potential att vara ett av de mest intressanta svenska småbolagen de kommande åren. Bolaget växer tredubbelt idag och har ett market cap på ~500mkr, med produkter som faktiskt sticker ut lite, på en marknad som väntas växa otroligt fort (speciellt privatmarknaden, mest competitive enligt Garo). Bolaget börjar synas mer och mer i verkligheten (ofta ihop med batteripack-bolaget Nilar som väntas gå till börsen 2020), och är absolut inget förhoppningsbolag vilket många tror. Inte omöjligt alls att Ferroamp gör en Plejd-liknande resa de kommande åren, men man skall ta i beaktande att det är en väldigt tuff marknad med prispress och hög konkurrens. Dubblingspotential även 2020, med brasklappen teknik-, flaskhals- & konkurrensrisk.

SolarEdge har en mycket stark position på marknaden för inverters (i princip oligopol tillsammans med Enphase vad jag förstår) till solpaneler. Detta i kombination med att man gör lite intressanta förvärv mot energilagring/batterier under lönsamma former gör att jag tycker bolaget är en nobrainer, om man är ute efter denna typen av exponering. EV/EBIT 25ttm känns ganska försiktigt tbh, 2020 kan bli intressant.

Veeva Systems är kanske världens mest imponerande mjukvarubolag någonsin, ett praktexempel på hur skalbart det kan vara att låsa in kunder på en sticky plattform och sedan addera tilläggstjänster och på så vis öka ARPU. Och ja, tack vare detta är bolaget snuskigt dyrt, därav ganska långt ner på min exponeringsstege. P/S 20 för ett bolag som växer topline ~25% är såklart magstarkt, men jag tror inte man ska underskatta deras ställning + innovationsförmåga. EV/EBIT 67ttm med en marginalhistorik få kan visa upp..för dyrt? Kanske. Än är jag dippköpare iaf.

Moncler är ett stort italienskt luxury brand som ännu står på egna ben, med otroligt fin historik. Handlas ganska dyrt på multiplar, men hade nyss ett budrykte från franska Kering som cirkulerade, vilket inte känns osannolikt givet trenden i sektorn (t.ex Tiffany-affären för LVMH). Äger dock inte som någon budspek.

Generic Sweden är lite som Enea, en konsult som renodlat sig och blivit mjukvarubolag. De har lite tjänster liknande Sinch (sms), men också larmsystem och lite annat. Ser väldigt billigt ut på 2020E trots uppgången i år, och kan säkert dubbla sig nästa år givet lönsamhetsförbättringar och fortsatt tillväxt.

Mastercard är obviously ett spel på fortsatt oligopolställning inom betalningar, ökat flöde av pengar via deras ekosystem och för att ha en lite stabilare pjäs i väskan. Absolut inte billigt, men med deras marknadsposition är det svårt att argumentera för en låg prislapp.

Kanske världens häftigaste bolag, Intuitive Surgical, känns nästan given i en portfölj som vill ha exponering mot medtech i allmänhet men robotics/digitalisering av vården i synnerhet. Ruskigt dyrt såklart, men fundamentalt känns bolaget nästan ostoppbart. Känns som jag missat tåget i SUS (efter att jag sålde bort mig för tidigt) och skippade Mentice vid IPO, men får nog ta upp bevakning på dem igen. Mentice har ju trots allt kommit ner en bit, men SUS känns överlägset som bästa caset atm. Intuitive är iaf ett bolag jag sätter ganska högt upp när jag funderar över kvalitetsbolag.

Genovis har varit en otrolig performer i år, och värderas minst sagt i överkant (P/S 25-30), men möjligheterna att växa är näst intill enorma och man är nu lönsamma. Hade tur och kom in ganska tidigt första gången (12kr) även om det kändes som att jag var absolut sist på bollen, och har byggt positionen därifrån. Är riktigt bullish long term, men samtidigt beredd på att närtiden kan bli skakig om marknaden ogillar en rapport. Kommer dock handla på svaghet här så länge caset känns intakt. Sjukt intressant, men också lika svårbedömda produkter. Ca 1.5mdSEK market cap idag, uppköpskandidat på gott och ont.

Align Technology är marknadsledare inom clear aligners och säljer för 2.3mdUSD på en 12m-basis till hela världen. Aktien har alltid varit högt värderad och har rört sig väldigt kraftigt under året. Har haft turen att plocka fler aktier runt botten i somras, och följt med på resan $170 -> $280, och nu känns sentimentet lite annorlunda. Samma sak här, stort dominerande bolag i en nisch, kostar P/S 9-10 och EV/EBIT 40, men de växer på fint och levererar över en halv miljard dollar i fritt kassaflöde senaste 12mån. Comeback på riktigt 2020?

Lilla finska LeadDesk har jag plockat några aktier i, de har nu större omsättning utanför Finland och växer ~20% totalt under lönsamhet. Handlas ganska mycket under peers på EV/S 4 (24SevenOffice ~7), och jag tror det finns en expansion bara på multiplar. Nackdelen med caset är halvårsrapporter och helt finsk IR, så det är av förklarliga skäl underanalyserade. Vill gärna se mer än 20% tillväxt i H2-rapporten, annars är jag nog inte vidare intresserad längre. 2020 kan bli bra, rapport i februari.

Ett mindre innehav som har potential att växa kraftigt framöver är Glycorex. Med ökat momentum för gamla produkten (ABO) och lansering, enligt VD, av nya produkten (ABP) redan i Q1 2020 så kan nästa år bli mycket händelserikt. Det pratas om 10x försäljningspotential i EU för ABP, och då har man ändå börjat få ganska bra snurr på ABO nu. 6-7mkr i fritt kassaflöde senaste 12mån, marginalexpansion och lansering av ABP banar väg för ett intressant 2020. BV ~700mSEK och EV/S 20, så det finns en del inprisat redan.

Minsta bolaget i väskan just nu är Elastic, som jag tycker känns väldigt spännande efter ett trögt år för aktien. Man växer mycket snabbt (60-70%) och har i princip hela världens techbolag som kunder, men problemet för mig är att jag inte vet riktigt hur affärsmodellen skall se ut framåt. I grund och botten har man en ruskigt bra gratis open source-produkt, och jag har svårt att avgöra om man är tillräckligt sticky för att börja ta betalt för allt eller måste förlita sig på tillägstjänster. Troligtvis ett bolag som hade mått bättre under Alphabets vingar just nu. Oavsett känns en turnaround kursmässigt inte omöjligt härifrån, även om P/S 15 såklart skaver lite.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: