Designa en webbplats som denna med WordPress.com
Kom igång

Nyligen börsnoterade Pinterest

Appen som inte vill låsa in sina användare online, utan få dem att inspireras till att göra saker utanför internet – i verkligheten. Ben Silbermann, VD & grundare summerade bolaget som en ”catalogue of ideas” för att inspirera användarna att ”go out and do that thing”, snarare än en social mediaplattform. Jag trodde själv att Pinterest var en flopp, ända fram tills man kommunicerade att notera bolaget. Man började prata IPO i februari i år, men appen lanserades för snart tio år sedan (mars 2010).

50 miljoner användare efter tre år

Man körde från början en invite-only-variant, precis som Spotify gjorde, för att bygga upp en typ av hype/låtsas-exklusivitet. Detta konceptet släppte man 2012, i samband med att man också släppte Android-varianten. Och efter detta började tillväxten på riktigt, i februari 2013 hade man ~49 miljoner användare, för att dryga halvåret senare ha omkring 70. 2016 var detta mer än dubblat, användarbasen låg omkring 150 miljoner. Faktum är att man sett ungefär samma tillväxtkurva som Instagram de senaste åren, även om Insta har betydligt mycket fler användare (~1 miljard, eller 3x vad Pinterest rapporterade i sin Q2:a) och en mycket socialare plattform.

Men..vad gör man på appen då?

Man ‘pinnar’ bilder man gillar, på ALLT möjligt. Påminner en del om Tumblr, men uppenbarligen har Pinterest andra fördelar då sistnämnda är totalt död idag (köptes av Yahoo 2013 för 1.1 miljard dollar, sägs ha sålts vidare 2019 för ~3 miljoner dollar. En riktigt kass affär.). Väldigt vanligt att hämta inspiration här vid renoveringar av t.ex kök, badrum, hela hus eller trädgårdar. Men också all typ av mode, inredning, mat, whatever. Det som dock är väldigt lustigt är att det är nästan uteslutande kvinnor som använder appen (~85%). Man kan jämföra användningsområdet som appen fyller, med vad man kallar för scrapbooking. Alltså där man river ut typ en snygg soffa ur IKEA-katalogen, en matta ur JYSK-bladet och en ljusstake ur ÖoB-bladet, och klistrar i en bok för att påminna sig själv om att köpa dessa, eller bara som inspiration.

Går detta att tjäna pengar på då?

Ja, självklart. På samma sätt som Instagram börjat sälja direkt i appen (Väl? Åtminstone länka direkt till plaggen/produkten från bilderna) kör Pinterest en liknande modell. Man säger att 97% av sökningarna är inte på ett specifikt märke, utan man VET alltså inte exakt vad man söker när man letar runt här. Därför kan Pinterest lära känna sina användare, veta vad de gillar och är beredda att lägga pengar på – och på så sätt föra dessa i pengarnas riktning (alltså där reklamintäkterna kommer in). Jämför man med en annan handelsplattform som Amazon, har de inte alls samma blanka papper till användare. Utan där är ofta sökningarna mer specifika, kunden vet redan vad de vill ha, i majoriteten av fallen.

Och det är inte bara en handelsplattform, utan på samma sätt som man länkar till sidor där man kan köpa saker, så kan man skicka folk vidare till andra hemsidor. Alltså hela plattformen blir en typ av reklambildsapp för att driva trafik vidare, om man är vidare intresserad av det man ser. T.ex om man ser en maträtt som en influencer (kanske Pinfluencer?) lagt ut, kan man skickas vidare till en hemsida för receptet, osv. Betalda samarbeten kort och gott. Ganska ballt att man kan ta bild på vad som helst i verkligheten och sedan få fram liknande föremål i appen också. Vet inte hur bra denna featuren är, men verkar häftigt om det fungerar – se bild.


Kraftig tillväxt för topline under lång tid & en rejäl post IPO-kostnad.

Kom ihåg att omsättningen inte ökar på grund av antalet användare per se då appen i sig är gratis, utan via ökad ad spend/trafik/betalningar. Och nyttan med ads/trafik växer ju självklart med användarbasen, således kan man också ta mer betalt. Average revenue per user (ARPU nedan) växte alltså med hela 29% y/y om än från låga nivåer. Och som ni ser är ca en tredjedel av Monthly active users (MAU) domestic users.


Aktien

Bolaget var tänkt att värderas till ~10 miljarder vid IPO om 19 dollar, men som ni ser öppnade man ~25% högre och har sedan teckningskursen snart dubblat sig. Så idag har man ett market cap på ~19 miljarder dollar. Jag gjorde en liten snurra med ett par social media platforms, inkl två kinesiska. Det är en häftig Sales-multipel på Pinterest, absolut. Kanske beroende på den heta IPO-marknaden som råder i USA, eller också för att marknaden ser hög potential i det (relativt) låga EV:t. Att jämföra med kinesiska bolag blir svårt då de är väldigt nedtryckta. Men kolla på t.ex Twitter eller Snap (då sistnämnda är ett case jag helt missbedömt potentialen i). Facebooks EV fick ingen data bar då det förstörde visualiseringen med sina 480 miljarder (trots den relativt låga sales-multipeln), det skvallrar lite om uppvärderingspotentialen.

Egna tankar

Jag äger inte Pinterest för närvarande, men har definitivt missbedömt potentialen i det och Snapchat. Och jag tror man borde hålla koll på båda dessa (och självklart Match Group som är min absoluta favorit, där jag äger aktier) framöver. Även om man inte vänder till vinst i närtid så kommer intresset för aktien att öka i takt med användarbasen, så är det. Jag kan rekommendera er att lyssna på Ben Silbermann prata om bolaget, och höra hans visioner. Han verkar vara väldigt driven och visionär. Slänger in en längre intervju och en pod som går igenom storyn bakom bolaget från start fram till idag (utan medverkande från bolaget).

Antal ägare på Avanza: 154
Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: