Designa en webbplats som denna med WordPress.com
Kom igång

Fem cybersecurity-bolag att hålla ögonen på

Här kommer en simpel överblick på fem spännande cybersecurity-bolag jag gillar. Kommer inte gå in superspecifikt på vad alla sysslar med, om det inte är något som sticker ut i deras sortiment. Utan här kommer en 10-årsgraf (eller så långt som finns tillgängligt) över fundamental performance och lite värderingsmultiplar. Samtliga verkar mer eller mindre globalt eller i stora delar av världen även om ofta USA (som kanske satsar hårdast just nu) kan väga tungt på intäktssidan.

Det man också bör tänka på är att alla absolut inte behöver vara konkurrenter, utan man jobbar ofta ihop genom diverse integreringar. Det är ganska luddigt, men tack vare att allt ligger som SaaS-tjänst så är det ganska enkelt att skräddarsy t.ex sin CRM-plattform från Salesforce med önskade funktioner från bolagen nedan.

> Och OBS! notera att graferna säger MSEK när det skall stå MUSD, var för snabb och missade att ändra i excelmallen. Ganska självklart, men man vet aldrig. <

Fortinet (NASDAQ:FTNT)

Fortinet tillhandahåller ALLT när det kommer till CS. Från enklare ‘next generation’ firewalls till mer ekosystemsliknande cloud security-lösningar och t.ex hårdvara för ett sk sandbox-system. Men som ni ser på bruttomarginalen är man i huvudsak ett mjukvarubolag, stabil runt 70-75%. Tycker nästan Fortinet är det mest attraktiva CS-bolaget att kika på sett till värdering. Man har haft ett par tuffa år bakom sig där lönsamheten tagit kraftigt med stryk (se 2013-2015), men har sedan dess lyckats vända tillbaka starkare än någonsin. Man guidar för ett mellanår 2020 med ~16% tillväxt, och det är nog därför värderingen håller sig låg. Låg beroende på vart man kollar såklart, men PEG-talet är intressant i tillväxtbolag tycker jag. Och 0.16 är knappast dyrt. Fet nettokassa.

Grundat: 2000
HQ: Kalifornien, USA
Market Cap: 12.5B$
P/E (TTM): 33.6
EV/EBIT: 42.7
EV/S: 5.7
PEG: 0.16
Nettoskuld: -58%
KURS ~73$

Antal ägare hos Avanza
112

Palo Alto Networks (NYSE:PANW)

Detta är väl jätten i sammanhanget kan man säga, med sitt ganska överlägsna market cap. Och kanske mest omtalad. Även PANW tillhandahåller i princip allt, men till skillnad mot de andra har man en ganska spännande öppen AI-driven säkerhetsplattform. ”Cortex is the industry’s only open and integrated AI-based continuous security platform that constantly evolves to stop the most sophisticated threats.”.
Det som drar ner ‘betyget’ är ju att man inte visat något annat än förluster på sista raden än, men man beräknas bli lönsamma i någon av de kommande rapporterna enl. konsensus. Även här nettokassa och ungefär samma EV/S-multipel. Jag tror PANW är ett bra bolag i en framtidsportfölj, då man för stunden är störst och har många blickar riktade på sig. Inte speciellt oroad över att man inte gått med vinst än, styrelsen vet vad de gör.

Grundat: 2005
HQ: Kalifornien, USA
Market Cap: 18.9B$
P/E (TTM): – (31 FW)
EV/EBIT: –
EV/S: 6.2
PEG: –
Nettoskuld: -34%
KURS ~199$

Antal ägare hos Avanza
223

Mimecast Limited (NASDAQ:MIME)

Mimecast skiljer sig lite från de andra genom att man har nischat in sig mer mot E-mail och olika typer av lösningar för E-Mail-säkerhet. Och vad jag förstår så integreras man enkelt i Office 365, Microsoft Exchange eller G Suite, vilket kunderna verkar gilla. Man har också kurser i hur man som anställd skall agera i säkerhetsfrågor, då felet ofta beror på en människa via smarta social engineering schemes. Man lägger också enkelt till Mimecasts lösningar på ex. Salesforce CRM-system eller Splunks säkerhetssystem.
Liknande hur PANW ligger till lönsamhetsmässigt, så dansar även Mimecast runt b/e, och i Q3an trillade det faktiskt ner lite vinst. Men man satsar såklart främst pengarna på att fortsätta växa och stärka sin position, vilket är sunt.

Grundat: 2003
HQ: London, England
Market Cap: 2.8B$
P/E (TTM): – (67 FW)
EV/EBIT: –
EV/S: 8
PEG: –
Nettoskuld: -6,3%
KURS ~45$

Antal ägare hos Avanza
9

Carbonite (NASDAQ:CARB)

Bolagsnamnet känner nog de flesta Star Wars-nördar igen, det är namnet på ämnet som Imperiet ‘gjuter in’ Han Solo i mot slutet av V – The Empire Strikes Back.
Bolaget säljer en typ av krypterad cloud backup storage för privatpersoner såväl som företag. Men också sk ”Endpoint data protection solutions”, typ skydd mot ransomware osv. Liknande de andra bolagen. CARB har fått ganska mycket stryk det senaste året och tappat nästan 50% sedan toppen, så jag har detta lite som ett contrarian case då jag tror man kan komma igen. Man handlas nästan till halva sales-multipeln mot peers t.ex. Fördelen (och nackdelen många gånger) är också att man är väldigt liten. Nettoskulden är tråkig också, och anmärkningsvärd. Men jag håller i tills vidare.

Grundat: 2006
HQ: Boston, USA
Market Cap: 0.7B$
P/E (TTM): – (10 FW)
EV/EBIT: –
EV/S: 3.8
PEG: –
Nettoskuld: 27.8%
KURS ~22.8$

Antal ägare hos Avanza
23

CyberArk Software (NASDAQ:CYBR)

Och precis som Fortinet så har CYBR visat sig kunna växa kraftigt med lönsamhet, om än med lite studsiga marginaler (pga tillväxtsatsningar). Förutom monster-bruttomarginalen då, på 85-90% som verkar orubblig. Affärsmodellen är väldigt bred, precis som Fortinets. Man har t.ex hälften av alla Fortune 500-bolag i kundstocken. Även mycket sjukvård och statliga institutioner faktiskt, vilket känns som ett riktigt kvalitetstecken. Även här en saftig nettokassa. En solklar favorit ihop med Fortinet som jag tror kan leverera aktieägarvärde i många många år till. Om man nu vågar handla på ett så högt P/E-tal dvs (återigen, se PEG-talet).

Grundat: 1999
HQ: Petah Tikva, Israel
Market Cap: 4.9B$
P/E (TTM): 89
EV/EBIT: 74
EV/S: 11.5
PEG: 0.6
Nettoskuld: -68%
KURS ~128$

Antal ägare hos Avanza:
87
Annons

En tanke på “Fem cybersecurity-bolag att hålla ögonen på

  1. Tack för ett intressant inlägg. Grymma marginaler dessa bolag har. Jag håller med om att Fortinet och Cyberark verkar vara stjärnorna, men tror nog att Mimecast kan vara det intressantaste caset med tanke på hur lätt det verkar vara att integrera med Salesforce och Splunk.
    Hälsningar
    Martin

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: