Omnichannel-bolaget Agillic

Det danska Köpenhamnsbaserade bolaget Agillic (CPH:AGILC) säljer ett helhetskoncept för en omnichannel-approach, business2business. Man pratar mycket idag om att ‘lära känna sina kunder’, och igenom just omnichannel är tanken att man skall nå ut på alla tänkbara plattformar.

”We believe that with great access to insight comes great opportunity for meaningful action.
We believe that insight is nothing without action.
And action is aimless without insight.
That’s why our calling in this world is to empower marketers to always
ACT ON INSIGHT!”

Agillics hemsida

Produktutbud

Till att börja med så är hela utbudet hårdvarufritt, och säljs enbart som SaaS.
Och vad jag förstår så säljer man i första hand ‘Agillic Core’, som är själva kärnan i bolagets ekosystem för marknadsföring. Ovanpå detta har man någon typ av CRM-verktyg där man kan se över kunddata, flöden, mail, rekommendationer osv.
Och till detta har man sedan omnichannel-systemet där man på ett ställe kan bestämma hur man vill att bolaget skall framställas i samtliga kanaler. Allt styrs från ett ställe, så att kundernas kunder får en likvärdig bild överallt. Och istället för att sitta och gå in på alla plattformar separat så sköts allt i verktyget, vilket bör bli väldigt tidseffektivt.

Men det mest intressanta är kanske att koppla på tjänsten The Agillic AI Engine till sin plattform, för att få hjälp med algoritmstyrd optimering utan mänskliga bias.
En AI-motor har enklare att lära sig kundernas beteenden och är snabb på att plocka upp andra mönster (brister i kommunikation, dålig marknadsföring t.ex), än en mänsklig hjärna. Man kan också göra bättre antaganden om framtiden genom att ha plattformen under konstant AI-‘övervakning’.

Alla kunder har två olika typer av ‘arenor’, en simulerad testarena (troligtvis här AI:n också hjälper till) och en för aktiva kampanjer. När man är nöjd med testerna skickar man enkelt vidare ‘kampanjen’ till omni-systemet och sjösätter det på alla plattformar.
Enligt Agillic är det lite ovant för kunder att gå från en ”one size fits all”/singelplattform-model, men menar att det lönar sig att jobba med det i testmiljö först. För att inte riskera stabiliteten i kampanjen som är live.

Cloud Storage Security

Eftersom allt hanteras digitalt i cloudlösningen så undrar såklart kunderna (och kundernas kunder för den delen) hur all information hanteras. Inte minst nu med GDPR. Här har man två olika alternativ, standard cloud som huvudsakligen har servers lokalt i Köpenhamn. Men avtalet säger att datan som flödar till standard cloud skall finnas i EU eller USA. Sedan har man private cloud för kunder med hårdare regulatoriska krav (kommuner t.ex, eller statliga bolag), där datan måste befinna sig inom landets gränser. Svenska FormPipe Software har mycket kunder med dessa hårdare kraven t.ex.

Kunder

Man verkar ha en ganska blandad kundbas, alltifrån mindre bolag som Danmarks Röda Korset till globala spelare som svenska Storytel. Danska SPORTMASTER (Danmarks största e-handel för sport + 92 varuhus) har en egen Head of Omnichannel, och han säger sig ha fått ut 40-45% högre kundvärde sedan man gick över till Agillics plattform.
Kunderna finns (Enl. årsredovisningen 2018) i Danmark, Finland, Norge, Sverige, Schweiz och UK.

Som alla vet grundar sig hypen kring SaaS i den stabila intäktsmodellen, med återkommande intäkter. Agillic har sedan 2015 (då 12,3MDKK) för varje år växt sin ARR med 69%, 60% respektive 51% för 2018. Och som ni ser i bilden ovan väntar man sig 2019 en ARR-tillväxt omkring 50% och 2020 ~33% y/y på hela 100MDKK.
Ställer man detta i relation till dagens marketcap på runt 200MDKK får man sig en tankeställare. Och såklart är den underliggande marknaden också i kraftig tillväxt i takt med att alla bolag skall synas digitalt.

Marknadsutsikt

För att möta marknadens efterfrågan så har man under 2018 mer än dubblat personalen, främst på R&D-avdelningen. Men med denna (relativt) enorma tillväxt kommer självklart kostnader, i form av höjt CAC (kostnaden för att fiska in nya kunder). Även tiden för att få tillbaka CAC ökade från 1.2 år till 1.7 år under 2018, vilket man hänvisar till sin aggressiva tillväxtstrategi.

n 2018, the average churn rate amounted to 7.5% meaning that the calculated average lifetime of Agillic’s clients by the end of 2018 amounted to 14.9 years.

Ägarbild

Styrelsen äger tillsammans majoriteten (63% av rösterna) igenom främst Peter Elbek, Johnny Henriksen och Mikael Konnerup.

Q1 2019

Bolaget växer bevisligen både nya kunder och ARR kraftigt, men lönsamheten lyser tyvärr med sin frånvaro än (och resten av 2019 enligt bolaget själva), och jag misstänker att ett såpass litet bolag som Agillic kommer behöva ta ganska stora kostnader för att klippa marknadsandelar i UK. Så kostnadskostymen lär nog inte minska efter 2019 heller, frågan är bara hur mycket man kan finansiera med enbart kassaflödet. Man har dock låneavtal med både Danske Bank och statliga Vaekstfonden, som man kan ta hjälp av vid större investeringar. Men ibland är det kanske enklare att betala med aktier. Vi får se.

Aktien har minst sagt varit iskall sedan IPO:n på First North Köpenhamn för drygt ett år sedan. Teckningskursen var satt till 38 DKK och aktien öppnade kring 43, för att sedan dala ner under ett års tid – till dagens ~27. Men som alltid med småbolag, och inte minst nyligen noterade, så är intresset lågt överlag. Finansiella historiken mer svåråtkomlig/kort och ingen teknisk historik att handla på heller. Så omsättningen är näst intill obefintlig och i Sverige har jag inte sett någon prata om Agillic. Man har två ägare på Avanza, varav jag är den ena med min bevakpost. Man värderas i dagsläget till en P/S-multipel på 5.

Så, allt som allt; jag tycker plattformen och den historiska tillväxten talar för en fin framtid. Saker man får hålla koll på framöver är lönsamheten, CAC och churn rate. Kan man få såpass lönsam snurr att befintliga kunder kan betala fortsatta satsningar (förutsatt att man inte dubblar personalen varje år..), är jag väldigt intresserad.
Men tills vidare (Q2 kommer 14 augusti) håller jag en mindre post.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Skapa en ny webbplats på WordPress.com
Kom igång
%d bloggare gillar detta: